Βόρεια Στοά

Η Βόρεια στοά είχε διοικητικό χαρακτήρα. Μια σειρά από υποθεμελειώσεις μνημείων, που έχουν διαρπαγεί , βρέθηκαν αμέσως έξω από το στυλοβάτη της.  Πολλά από τα μνημεία ήταν χάλκινα και είχαν στηθεί πάνω σε γκριζωπή πέτρα του λατομείου της Αραβησσού. Στην περιοχή διατηρήθηκαν υπολείμματα  μνημειακής πλαστικής και χαλκοπλαστικής, όπως το χέρι μιας μορφής σε φυσικό μέγεθος, το δεξί χερι υπεφυσικού ανδρικού αγάλματος, αλλά και το μπροστινό αριστερό πόδι αλόγου σε καλπασμό.

Σε δύο χώρους αποκαλύφτηκε ημικυκλική κατασκευή λατρευτικού χαρακτήρα.
Ανατολικότερα, στο κέντρο της στοάς και κάτω από το Ιερό της Αφροδίτης και Κυβέλης εντοπίστηκε η έδρα των αρχόντων της Πέλλας, των Πολιταρχών.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της βόρειας στοάς ενισχύεται και από αψιδωτή κατασκευή, εσωτερικής διαμέτρου περίπου 14,50 μ, που είναι ενταγμένη μέσα στο οικοδόμημα. Μπροστά από την κατασκευή αυτή, αλλά εκτός θέσεως, βρέθηκε μεγάλο μαρμάρινο τροπαιόσχημο εύρημα, που δεν μπορεί να έχει μετακινηθεί από μακρινή θέση, αλλά και υπερφυσικός μαρμάρινος αετός. Πιθανόν ο χώρος αυτός χρησίμευσε για συγκεντρώσεις  σώματος αρχόντων της πόλης.