Το Αρχείο

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χρήση οικοδομήματος μέσα στη ΝΔ γωνία της Αγοράς με δωρικό περιστύλιο κάτω και ιωνική πεσσοστοιχία στο όροφο. Ήταν ενταγμένο μέσα στο συγκρότημά της. Αρκετοί σφόνδυλοι βρίσκονται ακόμαστην αρχική τους θέση, ενώ  οι ανώτεροι έχουν καταπέσει γύρω από το στυλοβάτη. 'Ενα μέρος του κτιρίου καταστράφηκε από φωτιά, όπως μαρτυρούν περιορισμένα ίχνη απανθρακωμένων υλικών. 

Απρόσμενο όμως ήταν ένα εύρημα πολλών δεκάδων από πήλινα σφραγίσματα για έγγραφα σε πάπυρο, που έπεσαν στο περιστύλιο και στη νότια στοά από τον πάνω όροφο. Στους ίδιους χώρους βρέθηκαν αρκετά κομμάτια στυλογράφων. Ακόμα στο στρώμα καταστροφής εντοπίστηκε μάζα καθαρού πηλού, που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των σφραγισμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθούν ουσιαστικά και δύο κομμάτια σημαντρίδας γής στο σχήμα των σφραγισμάτων με εμφανή τα ίχνη δαχτυλικών αποτυπωμάτων όμως δεν σφραγίστηκαν ούτε φέρουν αποτύπωμα του λίνου για το δέσιμό τους στο έγγραφο. Φαίνεται λοιπόν πως κάηκαν πριν χρησιμοποιηθούν.

Είναι προφανές πως στη θέση αυτή έχουμε ένα οργανωμένο αρχείο της αρχαίας πόλης, αφού τα ευρήματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως εδώ δεν γινόταν μόνο αποθήκευση των εγγράφων, αλλά τόσο η καταγραφή όσο και η σφράγισή τους. Στο συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί και ένας σφραγιδόλιθος, που εικονίζει το κεφάλι νεανικής μορφής, Σατύρου. Χρησιμοποιήθηκε για τη σφράγιση αρκετών εγγράφων της ομάδας, πράγμα που αποδεικνύεται από την ύπαρξη ανάμεσα στα σφραγίσματα και μερικών ρύπων  που φέρουν τη μορφή με την κεφαλή του νέου του σφραγιδόλιθου.

Στα σφραγίσματα απεικονίζονται: ζώα, ανδρικές και γυναικείες μορφές καθώς και πορτραίτα προσώπων ή αρχόντων. Συχνά εμφανίζεται η μορφή της αγελάδας που βόσκει στον γνωστό τύπο  των αυτόνομων κοπών της Πέλλας. Εδώ σε σειρά σφραγισμάτων αποκαθίσταται πάνω από το ζώο η επιγραφή ΠΕΛΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, Τα σύνολο των ευρημάτων στο οικοδόμημα αυτό συγκλίνει στην ερμηνεία του ως Δημόσιου Αρχείου.